Aymeric Sauce, een melkveehouder in Marchéville-en-Woëvre (Meuse), Frankrijk, is gefrustreerd over de voortdurende investeringen en de dalende melkprijzen op zijn boerderij. Om zijn boerderij aan de geldende normen te laten voldoen, heeft hij geïnvesteerd in een micro-methanisatiesysteem.
De recente regelgeving voor de opslag van mest vereist een langere retentieperiode, wat betekent dat veranderingen onvermijdelijk waren voor zijn bedrijf. Twintig jaar geleden waren ze ruimschoots in overeenstemming met de normen, maar nu is dat niet langer het geval, aldus Aymeric.
Hoewel grotere methanisatiesystemen gebruikelijker zijn in Frankrijk, koos Aymeric voor een micro-methanisatiesysteem. In zijn stal wordt elke drie uur een schuifrobot gebruikt om mest op te halen en naar de vergister te brengen, waar het wordt omgezet in biogas bij een temperatuur van ongeveer 42°C.
Dit biogas wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en warmte. Momenteel wordt alle geproduceerde elektriciteit verkocht om de investering te dekken, maar op de lange termijn hoopt Aymeric zelfvoorzienend te worden en zelfs elektriciteit te verkopen.
De warmte die wordt geproduceerd, wordt gebruikt voor verschillende doeleinden op de boerderij, waaronder het voeden van machines en het verwarmen van gebouwen.
Hoewel de installatie een extra bron van inkomen kan zijn voor boeren, benadrukken zowel Aymeric als Stéphane Dugravot, een andere melkveehouder, dat hun hoofddoel blijft om voedsel te produceren en het landschap te onderhouden. De investering in micro-methanisatie is echter niet voor alle boeren haalbaar vanwege de kosten.
Naast de financiële aspecten, dragen micro-methanisatiesystemen ook bij aan milieuvriendelijke landbouwpraktijken. Ze verminderen de uitstoot van methaan en produceren natuurlijke meststoffen, wat bijdraagt aan een duurzame landbouw.
Hoewel grootschalige methanisatiesystemen in sommige regio’s gangbaar zijn, geven Aymeric en Stéphane de voorkeur aan het voeren van maïs aan hun koeien, wat direct naar de methanisator gaat zonder extra transportkosten.
Sigrid Farvacque, commercieel directeur bij Biolectric, benadrukt dat micro-methanisatiesystemen tot 90% van de methaanemissies kunnen vastleggen en omzetten in bruikbare energie.
In de toekomst zal de verkoop van elektriciteit Aymeric Sauce in staat stellen om zijn inkomsten te diversifiëren. Ze verwachten dat dit zal bijdragen aan de duurzaamheid van het bedrijf, maar blijven toch voorzichtig.