Danone en Milcobel waarschuwen voor de negatieve impact van het stikstofbeleid op de Vlaamse voedingsindustrie.
Danone en Milcobel uiten zorgen over stikstofbeleid

Het recent ingevoerde stikstofbeleid brengt niet alleen voor Vlaamse veehouders grote onzekerheid met zich mee, maar het legt ook een beperking op aan de groei in de voedingssector. Milcobel had reeds aangekondigd dat het enkele van zijn activiteiten zal inkrimpen, en nu uit ook Danone tijdens een bezoek van de Vlaamse minister-president Jan Jambon (N-VA) aan het Parijse onderzoeks- en innovatiecentrum van het bedrijf zijn bezorgdheid over de impact van dit beleid. “Onze Belgische productiefaciliteiten behoren tot de meest efficiënte in Europa, echter werpt het stikstofdossier een schaduw over onze werkzaamheden,” verklaarde Nathalie Guillaume, secretaris-generaal van Danone België.

Industriemissie van Jambon in Frankrijk

In het kader van een industriëlemissie in Frankrijk heeft minister-president Jambon een bezoek afgelegd aan het onderzoeks- en innovatiecentrum van Danone in Parijs, waarbij de focus lag op het innovatiebeleid van de voedingsgigant. Danone voert al meer dan een eeuw een beleid dat “gezondheid door voeding” promoot en introduceert regelmatig nieuwe producten.

In hun Parijse faciliteit beschikt Danone over een laboratorium met een verzameling van 1.800 bacteriestammen, een pilotfabriek waar jaarlijks 500 innovaties worden ontwikkeld, en een ‘consumentenkamer’ waarin alle nieuwe producten uitvoerig worden getest op smaak, structuur en verpakking. Danone initieert zelfs klinische studies voor producten die een gezondheidseffect beogen.

De voedingsindustrie als speerpunt voor Vlaanderen

Tijdens zijn bezoek onderstreepte Jambon dat de voedingssector een kernprioriteit vormt voor de Vlaamse regering. Om deze reden werd in 2018 ‘Flanders Food’ in het leven geroepen, bedoeld als een competitiviteitspool die streeft naar een duurzame en competitieve voedingsindustrie in Vlaanderen. Hij benadrukte ook het belang van internationale samenwerking in deze context.

In Vlaanderen bevinden zich twee Danone-faciliteiten, één in Rotselaar en één in Wevelgem (Alpro), die samen ongeveer 1.400 werknemers in dienst hebben. Beide locaties zijn erkend als ‘Factory of the Future’ vanwege hun vooruitstrevendheid in digitalisering en automatisering, evenals hun inzet voor duurzaamheid. In Rotselaar wordt bijvoorbeeld tot 80% van het afvalwater gezuiverd en opnieuw gebruikt, terwijl in Wevelgem aanzienlijk is geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen.

Daarnaast heeft Danone geïnvesteerd in de ontwikkeling van haar personeel, waarbij de ’technical academy’ ook toegankelijk is voor studenten. Als onderdeel van deze focus op innovatie en duurzaamheid heeft Danone België de afgelopen jaren ongeveer drie miljoen euro aan subsidies ontvangen van Vlaio, het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.

“We beschikken over een budget om landbouwers te ondersteunen bij het investeren in pocketvergisters, maar de vergunningsprocedures lopen vast vanwege stikstofproblematiek.”

– Nathalie Guillaume, Secretaris-generaal Danone België

Geen vergunningsvooruitgang

“Tijdens het bezoek van Jambon aan onze vestiging in Parijs bevestigde ik dat onze Belgische fabrieken buiten kijf staan, ondanks de hoge loonkosten,” verklaarde Nathalie Guillaume, secretaris-generaal. “Het is belangrijk om het hele plaatje te bekijken. De fabrieken in Rotselaar en Wevelgem behoren tot de meest efficiënte in Europa. Ze beschikken over zeer gekwalificeerd personeel, Rotselaar heeft toegang tot uitzonderlijk hoogwaardige melk, en de ecologische voetafdruk is een van de laagste.”

Ze uitte echter ook zorgen over het stikstofdossier. “Dit dossier creëert veel onzekerheid voor de ongeveer 80 landbouwers die melk leveren aan onze fabriek in Rotselaar,” zei Guillaume. “We hebben budgetten beschikbaar om deze boeren te helpen investeren in pocketvergisters, maar door stikstofproblemen blijven de vereiste vergunningen uit. We hopen op een snelle oplossing.”

Milcobel vermindert bedrijfsactiviteiten

Danone is niet het enige zuivelbedrijf dat zich heeft uitgesproken over het stikstofbeleid. Milcobel, de grootste zuivelcoöperatie van België, uitte eerder deze week vergelijkbare zorgen bij de publicatie van hun jaarresultaten. Uit deze cijfers blijkt dat Milcobel in 2023 een verlies van 11,6 miljoen euro heeft geleden. Om de coöperatie veerkrachtiger te maken, werd besloten om bedrijfsonderdelen samen te voegen en de poederproductie in Kallo gedeeltelijk te verminderen, wat ook zal leiden tot het verlies van 130 banen.

Milcobel wees tijdens de bekendmaking van de financiële resultaten ook op de “sterk toegenomen regelgeving rond landbouw en veehouderij in Europa en België” als een oorzaak voor de verkleining van de melkproductie. De coöperatie verwacht dat de melkleveringen de komende maanden zullen afnemen. “We moeten onze verwerkingscapaciteit aanpassen aan de verminderende melkaanvoer en hebben gekozen om de productie van de minst waardevolle producten te verminderen,” werd vermeld.

Haal meer uit je mest

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Contacteer ons

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00