Ammoniumsulfaat, vaak āzwavelzure ammoniakā genoemd, wordt voornamelijk als kunstmest gebruikt. Op het Proefstation voor de Groenteteelt gebruiken we dit product steeds vaker als standaardmeststof. Het biedt diverse voordelen ten opzichte van de āklassiekeā kunstmeststoffen, die de afgelopen jaren aanzienlijk duurder zijn geworden.
Door strengere luchtemissienormen worden er steeds meer chemische luchtwassers in de landbouw gebruikt, bijvoorbeeld in varkensstallen. Deze wassers verwijderen ammoniak uit de lucht met behulp van zwavelzuur, waardoor ammoniumsulfaat ontstaat als restproduct. Dit product kan ook worden verkregen via stripping-scrubbing van de dunne fractie, een bijproduct van mestbewerking. Bij dit proces wordt de ammoniak eerst uit de lucht gehaald (stripping) en vervolgens gewassen met zwavelzuur (scrubbing), waardoor ammoniumsulfaat ontstaat. De samenstelling van de restproducten hangt af van het type installatie en de sturing. Vraag altijd om een analyseverslag bij jouw leverancier wanneer je ammoniumsulfaat uit deze bronnen wilt gebruiken.
Lage stikstofgehalte ideaal voor gefractioneerde bemesting
Het stikstofgehalte van ammoniumsulfaat varieert meestal van 4% tot 7% N, wat lager is dan bij andere minerale stikstofmeststoffen. Dit kan voordelig zijn in de groenteteelt, waar gefractioneerde bemesting wordt geadviseerd. Hierbij wordt de startbemesting bij het planten verlaagd en na 4 Ć 8 weken wordt er een grondstaal genomen om de bijbemesting te bepalen. Omdat deze dosissen vaak laag zijn, is een meststof met een lagere stikstofinhoud efficiĆ«nter. Bijvoorbeeld, voor een bijbemesting van 30 kg N/ha is het met KAS (kalkammonsalpeter 27% N) moeilijker om nauwkeurig te doseren. Met ammoniumsulfaat, dat je kan injecteren, werk je met praktischer volumes van ongeveer 5 liter/are.
Voordelen voor Nitraatresidu
Ammoniumsulfaat levert voornamelijk ammonium als stikstof, wat minder uitspoelt dan nitraat. Hierdoor blijft het langer in de bodemlaag beschikbaar voor de planten, wat resulteert in lagere nitraatconcentraties in diepere bodemlagen. Diverse proeven hebben aangetoond dat het nitraatresidu vaak lager is dan bij bemesting met nitraatstikstof.
Hoog Zwavelgehalte als Extra Troef
Door het gebruik van zwavelzuur in luchtwassers of stripping-scrubbinginstallaties bevat ammoniumsulfaat ook een gunstig zwavelgehalte, gemiddeld variƫrend tussen 5% en 8% sulfaat. Dit is belangrijk voor zwavelbehoeftige gewassen zoals kolen, selder en prei, en helpt zwaveltekorten te voorkomen.
Verhoogde Efficiƫntie met Nitrificatieremmer
Door een nitrificatieremmer aan ammoniumsulfaat toe te voegen, wordt de omzetting van ammonium naar nitraat vertraagd. In spinazie- en bloemkoolproeven werd tot 80% van de totale stikstof als ammonium in de bovenste bodemlaag teruggevonden. Dit percentage bedroeg bij de oogst nog gemiddeld 60%. Zonder nitrificatieremmer is de bewaring van ammonium nog steeds gunstig, maar minder effectief.
Verlaagde Dosis, Gelijke Opbrengst en Kwaliteit
Proefresultaten tonen dat door ammoniumsulfaat in de rij toe te passen, de bemestingsdosis met 50 kg N/ha verlaagd kan worden zonder nadelig effect op de opbrengst. Bij bloemkoolproeven resulteerde de verlaagde bemesting met ammoniumsulfaat zelfs in een hoger aantal kolen van Flandriakwaliteit, in vergelijking met een breedwerpige bemesting, die een duidelijk kwaliteitsverlies liet zien.
Zelf aan de Slag gaan met Ammoniumsulfaat?
Op het proefstation gebruiken we een rijenbemester voor de toepassing van vloeibare meststof. Deze machine werkt met een peristaltische pomp, waardoor geen corrosieve vloeistof in contact komt met pomponderdelen. De vloeibare meststof wordt vanuit een voorraadvat of tank naar kouters geleid, die de meststof onder lichte druk in de bodem injecteren. Dit flexibele systeem zorgt voor een exacte dosering op de juiste plaats en is toepasbaar op verschillende momenten tijdens de teelt. Deze techniek is commercieel beschikbaar via Lambers LMB en kan worden gecombineerd met diverse machines zoals een plantmachine of schoffel.