Janneke Bom beschrijft de douche in haar veestal als een standaard, doch aantrekkelijke optie voor de boerderij. Er is een aparte ruimte met een afsluitbare deur waarin een toilet, een urinoir en een douche geïnstalleerd zijn. Ondanks dat het toilet en urinoir regelmatig gebruikt worden, blijft de douche vaak ongebruikt. Dit is zonde, vooral omdat het warme water dat uit deze douche stroomt kosteloos is.
Via een post op de Facebookpagina van Maatschap Bom Wessels in Emmer-Compascuum wordt iedereen uitgenodigd om zonder kosten gebruik te maken van hun warme douche. De oproep luidt: ‘Last van hoge energierekeningen? Kom bij ons gratis douchen! We hebben veel warm water beschikbaar plus een douchevoorziening op onze boerderij die we graag met u delen.’ Janneke Bom merkt op dat het bericht over hun douche zich snel verspreidt en vaak gedeeld wordt op sociale media.
Bezoekers die van deze dienst gebruik willen maken, dienen hun eigen handdoek en zeep mee te brengen, maar kunnen vervolgens tot wel een kwartier genieten van een warme douche. Bom onthult dat het idee van haar zoon kwam. “We waren meteen verkocht bij het idee, aangezien iedereen tegenwoordig wel merkt hoe duur energie geworden is”.
Achter de stal waar de koeien staan, bevindt zich een mono-mestvergister die zowel warmte als elektriciteit produceert. Jos Bom, de zoon, legt uit dat deze installatie methaangas genereert, wat vervolgens een generator aandrijft. Deze generator voorziet op zijn beurt in elektriciteit en warmte. “Iedereen is welkom. We delen graag wat we in overvloed hebben. Het lijkt misschien weinig in het grote geheel, maar een warme douche wensen we iedereen toe.”
Het is voor de familie Bom nog onzeker hoeveel gasten er daadwerkelijk zullen komen. “Mensen moeten even bellen of een bericht sturen voor een afspraak, en dan proberen we het te organiseren. Met vier gasten per uur ontstaat er geen lange rij. Mocht de belangstelling echt groot worden, dan overwegen we zeker om meer douches te installeren.”
In de afgelopen jaren ondernemen boeren vaker acties die het publiek aanspreken. Bom maakt duidelijk dat haar project niet voortkomt uit activisme. “Het volgt meer een christelijk gedachtegoed, waarbij je liefde voor je naaste zoals voor jezelf toont. Dit initiatief is een manier waarop we iets kunnen bijdragen.”