Stijgende energiekosten raken tal van ondernemingen in Vlaanderen, en boerderijen blijven hierbij niet gespaard. Dit dwingt bedrijfsleiders om alternatieve methoden te verkennen voor het opwekken van hun eigen energie. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw onderneming onafgebroken energie ontvangt? Welke acties zijn nodig om dit te realiseren? En welk effect zal dit hebben op de bedrijfsvoering? In dit overzicht beantwoorden we deze vragen en bespreken we hoe investeren in mono-mestvergisting uw bedrijf kan voorzien van duurzame energie.
Constante energieproductie op eigen terrein
Groene energie wordt vaak geassocieerd met zonne- en windenergie. Maar deze energiebronnen kennen een significant beperking: ze zijn afhankelijk van het weer. Mono-mestvergisting kent dit probleem niet. Het hele jaar door is er voldoende drijfmest beschikbaar uit de melkveehouderij. Het benutten van deze mest voor het opwekken van eigen energie garandeert een constante stroomvoorziening voor je onderneming. Dit minimaliseert de noodzaak om, bijvoorbeeld tijdens windstille perioden, alsnog een groot deel van de energie extern in te kopen.
Functioneringsprincipe
De drijfmest wordt naar een vergistingssilo geleid, waar het bij een stabiele temperatuur (tussen 39 en 42 graden Celsius) het fermentatieproces ondergaat. Om deze temperatuur constant te houden, wordt een deel van de energie die door de vergisting wordt gegenereerd, gebruikt. Anaerobe bacteriën zetten tijdens dit proces de organische stof om in methaangas. Vervolgens wordt dit gas naar een speciale container geleid, waar het door filtratie van zwavel wordt ontdaan. Het gereinigde methaangas wordt daarna in een verbrandingsmotor en generator verbrand, waardoor zowel thermische als elektrische energie vrijkomt. Zo profiteert u van energie die u zelf heeft opgewekt.
Essentiële informatie
Aangezien geen enkele stal identiek is, biedt Biolectric kosteloos een biogasanalyse van uw mest aan. Er wordt een monster van de mest genomen om het biogas potentieel te bepalen.
De versheid van de mest speelt een cruciale rol in de hoeveelheid biogas die het kan produceren. Het is daarom van belang de drijfmest zo snel mogelijk naar de vergister te transporteren. Dit geldt zowel voor varkensmest als voor mest van melkkoeien; snelheid is essentieel. Bij varkensmest die ouder is dan 10 dagen, valt de energetische waarde bijna helemaal weg.
Stallen uitgerust met mestschuiven of mestrobots zijn optimaal om de mest vlot naar de vergistingssilo te verplaatsen. Een hoger biogaspotentieel in de mest betekent meer zelfgeproduceerde energie, wat helpt de impact van stijgende energiekosten te verminderen.
Daarnaast kunt u voor de aanpassingen die noodzakelijk zijn voor de installatie van een pocketvergister rekenen op VLIF-investeringssteun. Deze steun bedraagt 40% van de kosten (50% voor jonge landbouwers) tot een maximum van 1.350.000 euro. Hoewel niet de gehele pocketvergister in aanmerking komt voor deze steun, zijn er verschillende componenten zoals de mestmixer, opslag voor digestaat, het pompsysteem en de leidingen die wel subsidiabel zijn.
Positief effect op bedrijfsvoering met eenvoudig onderhoud
De inzet van mono-mestvergisting staat niet alleen in het teken van kostenbesparing tijdens periodes met hoge energietarieven. Het proces levert naast energie ook digestaat op, een bijproduct dat vloeibaarder is dan traditionele drijfmest, sneller door de bodem wordt opgenomen en geurloos is. Dit maakt het een uitstekend duurzaam alternatief voor kunstmest.
Qua onderhoud blinkt de pocketvergister uit in gebruiksgemak. Dankzij de verpompbaarheid van de mest verlopen vele processen automatisch. Een dagelijkse controle van zo’n 15 minuten is voldoende om de installatie soepel te laten functioneren. Biolectric heeft bovendien een app ontwikkeld waarmee de pocketvergister altijd en overal bediend kan worden.
Biolectric voorziet ook in een onderhoudscontract voor de pocketvergister, dat in het eerste jaar na ingebruikname inclusief is en nadien optioneel verlengd kan worden. Dit contract zorgt voor een gegarandeerde technische beschikbaarheid van 90%, waardoor de landbouwer zich zonder zorgen kan richten op de andere aspecten van zijn bedrijfsvoering.