Gelegen in Oost-Vlaanderen, heeft Biolectric een systeem ontwikkeld waarmee energie en een alternatief voor kunstmest geproduceerd kunnen worden uit boerderijmest. Dit proces draagt bij aan een significante vermindering van broeikasgassen en stikstofuitstoot.
Opgericht in 2011 door ingenieurs Jan Palmaers, Jonathan Schrauwen en Philippe Jans, die nu CEO is, was het doel van Biolectric om boeren te voorzien van turnkey oplossingen voor duurzamer ondernemen. Het bedrijf werd de toonaangevende aanbieder van compacte mestvergisters en ondergaat een internationale groei. Sinds 2019 maakt het deel uit van investeringsgroep Ackermans & van Haaren. Zelfs te midden van de coronacrisis en de stikstofproblematiek wist het zijn jaarlijkse omzet te verdubbelen naar ongeveer 13 miljoen euro in 2022.
Klaas Vanhee, de commercieel directeur, merkt op: “In onze beginjaren zeiden experts dat kleinschalige vergisting niet haalbaar was. Maar nu hebben we meer dan 250 installaties in Europa geïnstalleerd die onafgebroken groene stroom opwekken. Elke week voegen we daar één tot twee vergisters aan toe. We zien onze systemen als producten, niet als projecten, wat de kosten beheersbaar houdt. Zo bieden we betaalbare oplossingen aan vanaf boerderijen met zestig melkkoeien of duizend varkens.”
Triple-win
Biolectric’s nieuwste doorbraak combineert een mestvergister met een stikstofstripper, waardoor boerderijen mest kunnen omzetten in zowel groene energie als een vervanger voor kunstmest. Dit proces verlaagt de uitstoot van methaangas uit mest met 83% en reduceert stikstofemissies met 65%. Vanhee legt uit: “De simultane reductie van stikstof en broeikasgassen, terwijl ook groene energie en een alternatief voor kunstmest worden geproduceerd, is uniek. Het staat symbool voor Vlaamse innovatie in agrotechnologie.”
“Dit resulteert in een winst voor de boer, de samenleving en de dieren. Het systeem werkt volautomatisch, zodat de boer zich op zijn primaire taken kan richten en tevens financieel voordeel heeft. De gemeenschap profiteert door minder mesttransport en beperkte mestgeur, terwijl dieren baat hebben bij een product met minder ziekteverwekkers, dat gebruikt kan worden als bedding en zo uierontsteking en klauwziektes vermindert.”
In 2019 zette Biolectric vier pilotprojecten op. “In december 2022 verwachten we onze eerste echte installatie te plaatsen, in de buurt van Aalter”, aldus Vanhee. “De commerciële uitrol is afhankelijk van de wettelijke regels omtrent stikstof, die al sinds 2021 in ontwikkeling zijn. Zodra daar een oplossing voor is, kunnen we naar schatting 500 tot 1.500 Vlaamse boerderijen ondersteunen. We werken voortdurend aan het verduurzamen en verbeteren van ons product.”
In juni 2022 erkende de gerenommeerde Wageningen Universiteit Biolectric’s innovatie als de meest effectieve technologie voor het verminderen van emissies op boerderijen en als de oplossing met de beste businesscase voor boeren.