ABN Amro benadrukt het belang van overheidsinitiatieven om de capaciteit van monomestvergisting te maximaliseren. Dit kan door het proces van vergunningverstrekking voor stallen met dagelijkse mestafvoer te stroomlijnen. De bank ziet mestvergisting als een sleutelinnovatie.
Voor het realiseren van deze innovatie en om de doelstelling van de regering te ondersteunen om tegen 2030 2 miljard kubieke meter groen gas te produceren, moet volgens ABN Amro meer aandacht besteed worden aan enkele knelpunten. Het aantrekkelijker maken van monomestvergisting voor boeren door middel van stabiele en voorspelbare inkomsten uit SDE-subsidies of Garanties van Oorsprong speelt hierbij een cruciale rol. Pierre Berntsen, hoofd agrarische bedrijven bij ABN Amro, wijst op het belang van een overheidsverplichting tot bijmenging van 1,6 miljard kubieke meter groen gas, hoewel dit plan nog niet is gerealiseerd.
Potentieel voor meer groen gas
“Met het huidige overheidsbeleid schatten we de potentie voor groen gas uit monomestvergisting op 0,26 miljard kubieke meter jaarlijks vanaf 2030. Onder meer gunstige omstandigheden zou dit kunnen oplopen tot 0,44 miljard kubieke meter,” stelt Berntsen. Hij ziet mogelijkheden voor zowel de maatschappij als de veehouderijsector om te verduurzamen. “Voor het benutten van dit potentieel moet de overheid de juiste voorwaarden scheppen, waaronder het versnellen van de vergunningverstrekking voor stallen die dagelijks mest afvoeren. Deze stalsystemen kunnen de methaan- en stikstofuitstoot aanzienlijk verminderen.”
Belang van renure-erkenning
ABN Amro wijst ook op het belang van de Europese erkenning van eigen meststoffen, oftewel Renure, om mineralen binnen het bedrijf te houden en het gebruik van kunstmest te verlagen. Daarnaast kan overheidssteun bij het uitbreiden van de aansluitcapaciteit op elektriciteitsnetwerken en de transportcapaciteit van gasnetwerken een rol spelen.
Kansen voor Monovergisters
De bank ziet kansen in het leveren van groen gas door de veehouderij, wat bijdraagt aan het verminderen van fossiele energiegebruik in Nederland. De mest van twee koeien kan bijvoorbeeld een gemiddeld huishouden van gas voorzien.
Schaalgrootte
Vergisting op het eigen bedrijf is vaak het meest haalbaar, maar vereist een bepaalde schaalgrootte. Niet elk bedrijf of elke ondernemer kan deze investering aan. De benodigde investering hangt af van verschillende factoren, zoals bedrijfsgrootte, de keuze tussen gas- of energieproductie en de nodige stal- of erfaanpassingen. Vanaf een bedrijfsgrootte van ongeveer driehonderd koeien is biogasopwaardering naar groen gas volgens ABN Amro rendabel.
Vanaf 175 koeien is monomestvergisting met stroomproductie economisch haalbaar, terwijl bedrijven vanaf ongeveer honderd koeien enkel in samenwerking met andere veehouders mest kunnen vergisten. Het is essentieel dat deze ontwikkelingen niet ten koste gaan van de weidegang, benadrukt ABN Amro.