Biolectric gebruikt biogasinstallaties om landbouwers te helpen verduurzamen en winst te genereren met lokale energieproductie.
Groei versus rendabiliteit

Biolectric toont aan dat boerderijen een aanzienlijk potentieel voor energieopwekking hebben met hun biogasinstallaties. Dit bedrijf, gevestigd in Temse, maakt het mogelijk voor boeren om biogas uit dierlijke mest om te zetten in bruikbare energie. Sinds Ackermans & Van Haaren in 2019 een meerderheidsbelang nam, is Biolectric internationaal sterk gegroeid, wat zowel de complexiteit als de uitdagingen heeft vergroot. CFO Els Van Brussel benadrukt het belang van een evenwichtige financiële aanpak binnen een groeiend bedrijf.

De oprichting van Biolectric in 2009 door drie Vlaamse ingenieurs, waaronder de huidige CEO Philippe Jans, markeerde het begin van het benutten van het energiepotentieel van mest voor de productie van biogas. Na twee jaar van intensieve ontwikkeling en tests, werd de eerste installatie in werking gesteld. Deze technologie werd continu verbeterd, wat leidde tot de internationale expansie van het bedrijf vanaf 2014, met de verkoop van installaties in Frankrijk, Italië en Polen. De betrokkenheid van Ackermans & Van Haaren in 2019 gaf een significante impuls aan het bedrijf, wat resulteerde in een toename van de omzet tot 18 miljoen euro en een team van bijna zestig werknemers.

Een circulair model

Biolectric streeft ernaar boeren te ondersteunen bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering door middel van technische oplossingen die het mogelijk maken lokaal energie te produceren voor eigen gebruik. Met overtollige energie kunnen boeren het elektriciteitsnet voeden en hiervoor een vergoeding ontvangen. Biolectric beheert bijna 300 installaties in Europa, die samen goed zijn voor een aanzienlijke jaarlijkse reductie van CO2-emissies.

Uitdagingen in regelgeving

In Vlaanderen, de thuisbasis van Biolectric, ondervindt het bedrijf de langste doorlooptijden voor projecten, mede door de complexe vergunningsprocedures. Ondanks de erkenning van Biolectric’s technologie door universiteiten als een oplossing voor emissies, blijft het verkrijgen van de nodige vergunningen een uitdaging.

Balans tussen groei en rendabiliteit

De lange doorlooptijden en complexe juridische kaders hebben een directe impact op financiële beslissingen binnen het bedrijf. Het zoeken naar een evenwicht tussen investeringen in groei en het behouden van rendabiliteit vormt een constante uitdaging voor het management.

Doordachte besluitvorming

Els Van Brussel benadrukt de essentiële rol van de financiële afdeling in het waarborgen van ambitie zonder de controle te verliezen voor de scale-up. De verantwoordelijkheid van de financiële afdeling ligt in het bieden van inzicht in de financiële consequenties van besluiten en hun waarde, en het vinden en handhaven van een balans hierin. “De realiteit voldoet niet altijd aan de verwachtingen en onverwachte factoren, van pandemieën tot juridische uitdagingen, kunnen opduiken. De financiële afdeling zorgt ervoor dat beslissingen doordacht worden genomen binnen een kader dat is aangepast aan de specifieke situatie per land, om zo min mogelijk belemmeringen te ervaren. ”Het handhaven van een gezonde kaspositie is ook een onderdeel van deze balans.“ Om onze cashflow te versterken, zorgen we ervoor dat we op tijd voorschotten van klanten ontvangen. Ons facturatiesysteem is zodanig opgezet dat we een aanzienlijk deel van onze productiekosten vooraf kunnen factureren. Productie wordt niet gestart voordat het eerste voorschot is ontvangen, en een installatie verlaat onze fabriek niet voordat het tweede voorschot is voldaan. Deze maatregelen verbeteren onze positie qua werkkapitaal aanzienlijk.” Kortom, de facturatiestromen spelen een cruciale rol in de operationele sturing van het bedrijf.

Toekomstperspectieven

De entree van Ackermans & Van Haaren heeft Biolectric voorzien van nieuwe ambities: hun doel is nu het verhogen van de productie van 35 naar 250 units per jaar. Afgelopen jaar registreerde Biolectric een totaal van 138 bestellingen. De CFO van het bedrijf gelooft dat het doel van 250 units op korte termijn bereikbaar is. Cruciaal voor het realiseren van deze groei is het verder versterken van de draagkracht van de organisatie. Een groot voordeel is dat het product meestal weinig aanpassing per klant vereist. De doorsnee omzet per installatie ligt rond de 250.000 euro, een bedrag dat relatief bescheiden is in vergelijking met andere investeringen die landbouwers doen. Voor Biolectric is het productieproces niet bijzonder kapitaalintensief en is er geen behoefte aan grote voorraadniveaus. “We hanteren een productiestrategie die gericht is op ordergestuurde productie, in plaats van het op voorraad produceren. Klanten dienen nu eerst aan alle praktische, formele en financiële voorwaarden te voldoen voordat de productie aanvangt. Dit was in het verleden wel anders, wat soms snel invloed had op onze werkkapitaalpositie.” Momenteel beschouwt de financieel directeur de productiecapaciteit als toereikend voor de bestaande bestellingen. “Het vinden van een evenwicht tussen het aantal te leveren installaties en de kosten was voorheen een uitdaging. Nu hebben we een betere inschatting en is onze werkkapitaallijn adequaat. Dit was tot twee jaar terug een krappe situatie, maar onze relatie met de bank, waarbij we een directe lening hebben, is sterk.”

Accent op meerwaarde

In haar rol als CFO overziet Els Van Brussel meer dan alleen de financiële zaken. Met slechts vier mensen in het financiële team – twee toegewijd aan de algemene boekhouding, één aan HR en Els Van Brussel zelf – is het team klein gezien de internationale reikwijdte van het bedrijf en de vereiste naleving van diverse regelgevingen. Deze situatie vereist een hoge mate van flexibiliteit van alle teamleden, die deze uitdaging met succes aangaan. Dit draagt bij aan een positieve werkomgeving, ondanks de diverse uitdagingen waarmee het team wordt geconfronteerd. Een specifiek aandachtspunt voor Van Brussel is de implementatie van het ERP-systeem, waarbij ze de leiding heeft. Het huidige ERP-systeem is vooral gericht op operationele processen en biedt beperkte integratie met de financiële administratie. Idealiter zou de CFO een systeem zien dat een volledige integratie biedt om financiële data effectiever te beheren. Ondanks de noodzaak om prioriteiten te stellen, waardoor automatische rapportage momenteel niet op de voorgrond staat, geeft Van Brussel voorrang aan het toewijzen van budgetten die groei en productontwikkeling stimuleren.

Haal meer uit je mest

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Contacteer ons

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00

Maandag - vrijdag
8:30 - 17:00