De bijmengverplichting is een regelgeving die door de Nederlandse overheid werd ingevoerd in 2007 om de duurzaamheid van de energieproductie te bevorderen. Momenteel verplicht die dat een deel van de benzine en diesel uit hernieuwbare bronnen moet bestaan. Vanaf 2026 zullen ook energieleveranciers verplicht worden om groen gas bij te mengen. Dit zal normaal gezien jaarlijks oplopen tot een 20% van het geleverde gas in 2030.
Het doel van de bijmengverplichting is om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van Nederland en de Europese Unie. Door een hogere mix van duurzame energiebronnen te verplichten, wordt de overgang naar een koolstofarme economie versneld.
Als de bijmengverplichting voor gas wordt ingevoerd, zullen bedrijven die actief zijn in de productie van biogas, zoals landbouwers en onze organisatie, een grotere rol spelen in de energietransitie. De vraag naar groen gas zal naar verwachting toenemen, wat zal leiden tot hogere inkomsten voor groen gasproducenten en de sector een boost zal geven.
Hoewel de details van de bijmengverplichting nog niet definitief zijn, is het duidelijk dat deze maatregel een significante invloed kan hebben op de markt. Bedrijven in de sector moeten voorbereid zijn op de mogelijke veranderingen en zich actief inzetten om de voordelen van deze verplichting te benutten.
Wij volgen de ontwikkelingen rondom de bijmengverplichting nauwgezet en zullen regelmatig updates geven over de mogelijke invoering en de impact ervan op onze sector. Zo plannen wij binnenkort ook een webinar rond de bijmengverplichting en wat dit betekent voor jouw melkveebedrijf. Houd onze website in de gaten en schrijf je in op de nieuwsbrief voor meer informatie.