Vergisten van mest levert niet enkel energie op. Vergiste mest wordt digestaat, een zeer rijk product.
Tussen drijfmest en digestaat bestaan duidelijke verschillen, vooral kort na uitrijden waarbij digestaat meer nitraten aan de bodem afgeeft. Met ongeveer 30% minder organische stof en droge massa dan drijfmest, behoudt digestaat een vergelijkbare totale voedingswaarde maar met een hogere ratio van direct beschikbare minerale stikstof. Dit resulteert in een toename van circa 20% direct opneembare stikstof vergeleken met drijfmest. Echter, het resterende organische materiaal van digestaat kan nog steeds stikstof langzaam vrijgeven, wat een aanzienlijke bijdrage kan leveren aan de stikstofvoorraad in latere seizoenen, vooral na voorjaarstoediening.
Door afbraak van vluchtige vetzuren heeft digestaat veel minder de typische mestgeur.
Dit is bij veel van onze klanten een positieve bijvangst, gezien dit zeer positief onthaald is door de buren.
Er wordt wel eens gesproken dat digestaat stinkt, maar dit gaat over grote co-vergisters waar andere producten als glycerine of een supermarktmix worden toegevoegd.
Door deze energierijke bijproducten toe te voegen, heb je net het omgekeerde die zich voordoet. Vluchtige vetzuren en dus geurhinder nemen toe.
Biobedding is gescheiden mest dat je kan gebruiken in de ligboxen bij melkvee.
Biobedding wordt gemaakt door een mestseparator die de vloeibare fractie en de vaste fractie scheidt. De vaste fractie is de basis van biobedding. Het is ideaal voor koeien omdat het comfortabel en droog is. Daardoor is er minder risico op infecties in vergelijking met harder materiaal. Bovendien draagt het bij aan circulair ondernemen want je recycleert jouw bedrijfseigen mest. Daarbovenop brengt het gezondheidsvoordelen met zich mee voor jouw dieren.
Â
Om je een idee te geven, hierbij enkele onafhankelijke onderzoeken:
De variabiliteit van digestaat, afhankelijk van de diversiteit van de inputmaterialen, onderstreept het belang van precieze analyse om de specifieke hoeveelheden stikstof en fosfor die worden toegevoegd te bepalen.
Optimale toediening van het digestaat doe je volgens het 4J-principe.
Digestaat bevat een concentratie van essentiële voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor, en kalium die planten nodig hebben om te groeien. Deze nutriënten zijn vaak beter beschikbaar voor planten in digestaat dan in de originele mest of plantaardig materiaal.
Het vergistingsproces kan helpen bij het verminderen van het aantal ziekteverwekkers, waardoor het een veiliger product wordt om als meststof te gebruiken.
Digestaat heeft een veel minder sterke geur in vergelijking met ruwe mest, waardoor het aangenamer is voor zowel de gebruiker als de omgeving
Het gebruik van digestaat als meststof draagt bij aan de recycling van organisch afval en helpt bij het verminderen van het gebruik van chemische meststoffen, wat beter is voor het milieu.
Het toevoegen van digestaat aan de bodem kan helpen bij het verbeteren van de bodemstructuur, waterretentie en -doorlaatbaarheid, wat leidt tot een gezondere bodem en betere plantengroei.
Door organisch afval te vergisten tot digestaat en biogas, wordt de hoeveelheid methaan verminderd die anders zou vrijkomen bij het rotten van dit afval in open lucht, wat bijdraagt aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.