Biolectric, gespecialiseerd in de ontwikkeling en plaatsing van biogasinstallaties op agrarische bedrijven, stelt boeren in staat methaangas uit mest om te zetten in hernieuwbare energie. Dit draagt bij aan de verduurzaming van de sector met een economisch voordeel. Zoeken naar duurzame energieoplossingen in België leidde burgerlijk ingenieur Philippe Jans, CEO van Biolectric, naar de landbouwsector.
Hij identificeerde een unieke kans: “In tegenstelling tot windenergie en zonne-energie, die opslaguitdagingen kennen, biedt biogas de mogelijkheid om energieproductie te plannen. Gekoppeld aan de uitgebreide mestvoorraden op boerderijen, zag ik het potentieel voor kleinschalige biogasinstallaties.”
Met persoonlijke financiële middelen en steun van het impactfonds Taste Invest, initieerde Jans het traject van conceptontwikkeling tot productielancering in Temse. In 2019 nam investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren het stokje over. Biolectric, internationaal actief sinds 2015, heeft teams in vijf landen en verkocht in 2021 meer dan honderd installaties, wat resulteerde in een omzet van 10 miljoen euro. Ondanks een lichte impact van de coronacrisis op vergunningstrajecten, bleef het bedrijf groeien. “Duurzaamheid wordt steeds belangrijker bij consumenten, melkcoöperaties en boeren. Onze installaties verminderen broeikasgasemissies aanzienlijk en bieden onafhankelijkheid van traditionele energiebronnen,” aldus Jans.
Vervaardiging in Temse
Biolectric’s biogasinstallaties bestaan uit een silo en een technische container. Deze container huisvest alle essentiële componenten: de motor, generator, elektrische bedieningselementen, sensoren en pompen. Binnen een week transformeert een lege container naar het technologische hart van de installatie, passend voor transport per vrachtwagen. De installatie op locatie vergt één tot vier dagen.
Energieproducerende melkkoeien in Lokeren
De melkveehouderij van familie Gansbeke in Lokeren, met 420 zwartbonte Holstein koeien, genereert jaarlijks 190 megawattuur energie uit een deel van hun mest sinds 2019. “De focus blijft op boerenwerk, de boer wordt geen energieproducent,” verduidelijkt Philippe Jans. Een dagelijkse tijdsinvestering van vijftien minuten is voldoende voor een optimale werking van de installatie.
Verzamelen van mest
Energie uit voedsel eindigt gedeeltelijk in mest. Snelle verzameling en transport naar de vergister zijn essentieel omdat verse mest de meeste energie bevat. Bij de familie Gansbeke wordt mest verzameld via een mestschuif, die elk uur door de stallen gaat en de mest naar een put verplaatst voor verder transport naar de vergister.
Het vergistingsproces
Vergisting is een biologisch proces waarbij bacteriën organisch materiaal in mest afbreken tot biogas, bij een constante temperatuur van 40 graden Celsius. Het gas verzamelt zich in bellen aan de bovenzijde van de silo.
Productie van groene energie
Het biogas voedt een motor die het omzet in mechanische en thermische energie. Deze energie kan worden ingezet voor verwarming of het handhaven van de vergistingstemperatuur. “Het resulteert in groene energie en vermindert methaanemissies aanzienlijk,” benadrukt Jans. Opslag van mest leidt tot natuurlijke vergisting en methaanvrijgave, waarvan het broeikaseffect sterker is dan CO2.
Gebruik van digestaat op het land
Het restproduct, digestaat, behoudt de bemestingswaarde van zuivere mest en is vloeibaarder, wat het gemakkelijker en sneller door de bodem laat opnemen. Dit leidt tot efficiëntere stikstofopname door gewassen en vermindert uitspoeling.