De interesse in het vergisten van mest op veebedrijven krijgt een boost door de stijgende energieprijzen. Het maken van een gedegen plan vooraf is cruciaal. “Enkel met verse varkensmest is een monovergister rendabel,” merkt Klaas Vanhee van Biolectric op.
Het lijkt een gunstige tijd voor aanbieders van mestvergisters, waaronder het Vlaamse bedrijf Biolectric. Dankzij de hoge energieprijzen en aantrekkelijke SDE-voorwaarden in 2022, onderzoeken veel veehouders de mogelijkheden van mestvergisting. Commercieel directeur Klaas Vanhee van Biolectric deelt dat zijn onderneming dit jaar al meer dan vijftig SDE-aanvragen heeft ontvangen van Nederlandse veehouders die willen investeren in een monomestvergister, waaronder vijf varkenshouders. Vanhee verwacht dat er dit jaar nog minstens tien aanvragen bij zullen komen.
Wanneer is het investeren in een monomestvergister voordelig voor een varkensboerderij?
“Twee factoren zijn hierbij van belang. Ten eerste is in Nederland een minimale mestproductie van 6.000 vleesvarkens vereist. Ten tweede speelt de versheid van de mest een rol. Varkensdrijfmest moet niet ouder dan een week zijn. Wanneer de vaste en vloeibare fracties aan de bron worden gescheiden, mag de mest tot twee weken oud zijn. Dit behoudt het gaspotentieel langer. Enkel met verse varkensmest is het winstgevend om een monovergister te gebruiken. Zo niet, dan wegen de kosten niet op tegen de baten. Ook is het essentieel om de vrijkomende warmte nuttig in te zetten in de woning, stal of voor verdere verwerking van het digestaat.”
Is verse mest gemakkelijk beschikbaar?
“Drie van de vijf Nederlandse varkensboeren die in onze monomestvergister willen investeren, beschikken al over een systeem voor dagelijkse ontlasting. De overige twee passen hun stallen aan met hulp van bedrijven zoals Jovas Agro of Vereijken. Dagontmesting zal op varkensbedrijven steeds gebruikelijker worden. Het biedt een economisch voordelige manier om mest te waarderen en is beter voor de gezondheid van zowel de varkens als de boer.”
Wat is de verwachte terugverdientijd voor een varkenshouder die in een monovergister investeert?
“Uiterlijk acht jaar, inclusief alle voorbereidingskosten zoals het opstellen van plannen, het verkrijgen van vergunningen, de aanleg van de benodigde infrastructuur en de vooropslag van de mest.”
Biolectric levert vergisters met een warmtekrachtkoppeling (WKK). Zou gaslevering financieel aantrekkelijker kunnen zijn?
“Niet per se. Die investering zou minimaal drie keer zo hoog zijn, en ook de jaarlijkse kosten voor het invoeren van gas in het netwerk zijn aanzienlijk. Voor een rendabele gaslevering moet de installatie ten minste 15.000 ton varkensmest verwerken.”
Hoe gevoelig is de exploitatie van zo’n installatie?
“Het is aan te raden om zelf op het bedrijf te wonen waar de installatie staat, aangezien dagelijkse monitoring van zo’n 10 minuten vereist is. Tot nu toe vormt de samenstelling van de mest op varkensbedrijven geen probleem; deze is uniform genoeg.”