Het melkveebedrijf van Nic Van Zele bereikt volledige elektriciteitszelfvoorziening door koeienmest om te zetten in groene energie. De mest van de koeienstal aan de rechterkant wordt naar een silo en vergister aan de linkerkant gepompt, waar het wordt omgezet in groene stroom.
In het verleden leverden de koeien van Nic Van Zele, een melkveehouder uit Assenede, alleen melk. Nu produceren ze ook groene stroom. De mest van de dieren wordt op de boerderij getransformeerd in elektriciteit. “Met de extreme energieprijzen van vorig jaar wil ik zelfvoorzienend zijn,” legt Nic uit.
Nic Van Zele is een vooruitstrevende boer die zowel met de tijd als met technologie meegaat. Al twaalf jaar geleden liep hij voorop door een volautomatische melkrobot te installeren, waardoor koeien zelf kunnen kiezen wanneer ze gemolken willen worden.
Recentelijk heeft Nic een zogenaamde ‘pocketmono-vergister’ geïnstalleerd, die mest omzet in groene stroom. “Voor mijn melkrobot heb ik constant, dag en nacht, elektriciteit nodig,” verklaart Nic. “Deze vergister levert mij continue elektriciteit, zonder de pieken die je wel hebt bij zonne-energie en windenergie. Ik heb ook zonnepanelen, maar die produceren ’s nachts geen stroom. Mijn mono-vergister wel, de hele dag door. En hoe verser de mest, hoe efficiënter.”
Elektriciteit voor 100 Huishoudens De installatie van de vergister vereiste een aanzienlijke investering en ingrijpende aanpassingen aan de infrastructuur.
Van Zele legt uit: “Eerder hadden mijn koeienstallen open roosters, waardoor de mest in een put viel en daar bleef liggen. Nu zijn die roosters bedekt met matten. Elke anderhalf uur wordt de mest uit de stallen geschraapt – wat leidt tot minder stikstofemissie – en overgebracht naar een silo van 1 miljoen liter. Daaruit wordt methaangas gehaald, dat twee motoren aandrijft die jaarlijks ongeveer 290.000 kWh elektriciteit produceren, genoeg voor het verbruik van circa 100 gezinnen. De warmte die vrijkomt bij de vergisting gebruik ik bovendien in de winter om mijn kalverstallen te verwarmen.”
Compleet Zelfvoorzienend Van Zele dient als een toonbeeld van duurzame landbouw. Zelfs de Vlaamse minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) bezoekt zijn boerderij om te zien hoe de pocketmono-vergister werkt.
“Omdat de elektriciteit geproduceerd wordt uit een bijproduct van mijn koeien, is er geen transport nodig,” stelt Van Zele. “Ik ben nu helemaal zelfvoorzienend wat betreft elektriciteit: de helft van de opgewekte stroom gebruik ik voor mijn eigen bedrijf, de rest gaat het net op. Gezien de exorbitante energieprijzen van afgelopen jaar, is de investering zeer de moeite waard. Maar boven alles, ik wil in de toekomst niet meer afhankelijk zijn.”
Voordelige Bemesting Ook het restproduct is geen probleem voor de melkveehouder. “De mest is al gefermenteerd in de silo, waardoor het sneller opgenomen wordt door de planten bij het bemesten van mijn land. Alleen maar voordelen dus. Voorheen wilde ik zo min mogelijk mest, maar nu mag het wel wat meer zijn.”